Charlottenburg, singurul sat rotund din România. Ce frumuseți nebănuite ascunde

Dacă ești un fan al vacanțelor la aer curat și îți plac satele deosebite în care oamenii sunt veseli și primitori, un mic sat din județul Timiș este locul perfect pentru a-ți reîncărca bateriile.
Localitatea Charlottenburg se află la o oră distanță de Timișoara și este cunoscut drept singurul sat rotund din România.

Pentru că are o formă atât de deosebită, localitatea a fost declarată monument istoric, iar toți vizitatorii care ajug acolo sunt uimiți de frumusețea locului.

Cunoscut și sub numele de Șarlota sau Barița, Charlottenburg se află în județul Timiș, la 45 kilometri de Timișoara, în apropiere de localitatea Remetea Mică. Dacă pleci din Timișoara, trebuie să urmezi DN 691, iar de la Mașloc, virezi dreapta, treci de Remetea Mică și ai ajuns în superbul sătuc rotund.

Prima atestare a localității datează din anul 1771, atunci când 32 de familii care au emigrat în Banat din nordul Italiei și Sudul Germaniei s-au stabilit în zonă și au decis sî întemeieze satul. Contele Karl Ignaz Clary – Aldringen este cel care a dorit construirea satului în forma circulară, cu un diametru de 210 metri, iar în mijloc se aflau o fântână și o plantație de duzi. De asemenea, contele a ordonat la vremea respectivă ca toate casele să aibă aceeași înălțime. Între timp, plantația de duzi a fost tăiată, iar în centrul localității au apărut o școală și o biserică. Legenda spune că numele satului vine de la numele soției contelui, Charlotte.

Turiștii care vin în zonă au parte de câteva atracții turistice pe care nu le pot rata. În primul rând, pot fi admirați duzii seculari care încă au mai rămas în centrul localității și nu au fost tăiați. De asemenea, casele șvăbești îi atrag ca un magnet pe turiști, la fel ca și biserica romano-catolică.

Pasionații de vânătoare au și ei, la rândul lor o surpriză. La finalul secolului al XIX-lea, un conte german a amenajat în Charlottenbung un parc de vânătoare, populat cu cerbi. Acest parc a devenit cel mai vechi din România și funcționează, chiar și în prezent.

, ,