În Masivul Piatra Mare, iubitorii de drumeții pe munte vor descoperi un defileu cu șapte trepte în pantă și, pentru a completa acest peisaj mirific, șapte cascade superbe. Canionul Șapte Scări, un obiectiv turistic deosebit de spectaculos, este un defileu săpat în calcar, cu o lungime de 160 metri și o diferență de nivel de 58 metri, la o altitudine de 950 metri.
La Canionul Șapte Scări primele amenajări datează din anii 1925-1930, când au fost montate primele scări pentru ușura accesul în defileu. Următoarea etapă a amenajărilor a fost în jurul anilor ’70, când s-au montat pasarelele și au fost adăugate alte scări. Finalmente, în 2002 au început înlocuirile vechilor scări și pasarele din lemn cu unele metalice, din oțel zincat, care dau o siguranță mult mai mare turiștilor.
Cu toate aceste modernizări, sunt mulți vizitatori care nu se încumetă să treacă acest test de rezistență. Sunt locuri unde cascada are în jur de 10-15 metri, iar distanța dintre pereți de doar doi-trei metri, ceea ce îi face pe unii turiști să ezite. Dar pentru cei ce iubesc provocările naturii și vor să simtă adrenalina, Canionul Șapte Scări oferă o senzație unică, într-un peisaj de basm. Turiștii se vor vedea înconjurați de pereți de stâncă și de ecoul cascadelor care se revarsă într-un ritm amețitor. Simțind potențialul turistic uriaș al zonei, autoritățile au decis să vină cu o atracție în plus, și așa a apărut cea mai lungă tiroliană din țară, cu o lungime de peste doi kilometri, pentru cei care vor să admire canionul și altfel decât urcând pe scările montate în stâncă.
Există, bineînțeles, și o legendă, care spune că acest canion era locul de relaxare al mocanilor din satul Baciu (Săcele). Pentru tinerii din sat era un prilej de a-și supune iubitele la două încercări, conform datinei locului. Prima consta în a le duce în plimbare până la canion, pentru a fi siguri că sunt puternice şi rezistă fizic. Apoi, după ce urcau împreună cele şapte scări, petreceau noaptea deasupra canionului. Dacă în acest interval nu se certau deloc, era un semn clar că vor fi împreună toată viaţa.
Pentru a ajunge în Canionul Șapte Scări, principala rută pleacă din localitatea Timișul de Jos, de lângă Brașov, iar de acolo se merge către Domeniul Dâmbu Morii, apoi se face dreapta până ajungeți la o barieră. Traseul de urmat este marcat de culoarea galbenă și este unul destul de facil, durata lui fiind de aproximativ o oră. Urmează primul loc de popas, numit „Valea Șipoaia”. Mai sus, pe măsură ce urcați, veți întâlni “Cascada cu Apă Vie” și popasul cu același nume. Așa veți ajunge, urmând traseul, la defileul celor sapte scari, de unde începe adevărata aventură.
Pentru acele momente când doriți să evadați în natură, si vreți să evitați aglomerația din stațiuni, Canionul Șapte Scări este alegerea ideală. Așa cum au declarat și turiștii străini care au vizitat zona, defileul este unul din cele mai surprinzătoare locuri din această parte a Europei. Așadar, încă una din minunile pe care România le poate oferi lumii, o experiență de neuitat în natură.