Pentru a descrie cât mai fidel Cascada Cailor, această minune a naturii, putem începe cu versurile atât de dragi ale Mioriței noastre: „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai…”. Aflată în apropierea stațiunii turistice Borșa, Cascada Cailor și canionul cu același nume fac parte din Parcul Național Munții Rodnei. Apa care se adună în ceea ce specialiștii numesc un circ glaciar coboară peste un perete abrupt calcaros, în mai multe trepte, astfel formându-se cea mai mare cascadă din România, aflată la altitudinea de 1300 metri, în timp ce căderea de apă măsoară 90 metri.
Ca să ajungeți la Cascada Cailor, se pot folosi două variante, la fel de interesante și pitorești, ambele cu punct de plecare din stațiunea Borșa: prima se refară la parcurgerea drumului până la cascadă pe jos, prin pădure, urmând semnele prezente pe drumul forestier. A doua variantă, pentru cei care nu vor să depună efort fizic, se face cu telescaunul, care funcționează atât iarna, cât și vara. Odată ajunși în vârful pârtiei, se coboară până la Cascada Cailor, prin pădure, într-un peisaj de basm, mângâiați de aerul curat al zonei.
La fel ca și în cazul altor locuri de poveste din țara noastră, și Cascada Cailor are în spatele său o legendă legată de numele său. Datorită locației aflate în mijlocul unui peisaj sălbatic, care a permis dezvoltarea unei vegetații bogate, localnicii se puteau ocupa de creșterea cailor. Una din hergheliile de cai a fost încolțită, în timpul unei furtuni, de un urs, chiar pe marginea platoului unde se formează cascada. Îngroziți de agresivitatea ursului și negăsind o soluție de scăpare, caii s-au aruncat în gol, preferând această moarte alteia, în care se vedeau sfârtecați de ursul hămesit de foame. Așa s-ar fi ajuns la numele cascadei, ca și a altor atracții turistice din zonă, precum Podul Cailor, Izvorul Cailor, sau Muntele Cailor.
Dacă doriți să vizitați minunata zonă a Maramureșului, nu trebuie să ratați Cascada Cailor. Și dacă tot ați ajuns până acolo, alegeți varianta de a străbate pe jos drumul până la acest loc superb. Chiar dacă o să aveți nevoie de aproximativ două ore, veți avea ocazia să faceți mișcare într-un peisaj de o frumusețe rar întâlnită, de-a lungul căruia, din loc în loc, puteți vedea printre copaci imaginea uimitoare a cascadei. Traseul, chiar dacă nu este unul foarte ușor, este totuși accesibil, iar efortul depus este răsplătit de priveliștea spectaculoasă a celei mai mari căderi de apă din România.
Pe lista locurilor unde natura încă nu a fost distrusă, și unde mâna omului nu lucrat doar pentru propria înavuțire, Cascada Cailor ocupă un loc de frunte. Vuietul apei care se prăvălește printre stânci, vegetația bogată, răcoarea de care te bucuri în preajma cascadei, toate sunt ingredientele unei alegeri foarte inspirate pentru amatorii de drumeție. Vizitați această perlă a naturii, ascultați vocea pădurii, luați potecile la pas și admirați sălbăticia locului. Întoarcerea în mijlocul naturii, măcar din când în când, este necesară, în special pentru cei care locuiesc în marile aglomerări urbane.