Parcul Naţional Călimani se întinde pe o suprafaţă de aproape 24.000 de hectare, într-o zonă de o frumusețe aparte, pe teritoriul a patru judeţe: Suceava, Mureş, Bistriţa şi Harghita. Poziționat la aproape 25 de kilometri de Vatra Dornei o stațiune ideală pentru sporturile de iarnă, Parcul Național Călimani este unic în lume datorită reliefului, florei, faunei și climei sale, o oază de liniște și vegetație, unde putem descoperi la fiecare pas o minune a naturii.
Parcul Național este împărțit în trei zone mari: Rezervația Științifică de Jnepeniș, Rezervația Lacul Iezer din Călimani și Rezervația geologică Cei 12 Apostoli. Ecosistemul zonei asigură prezența a peste 800 de specii de plante, peste 100 de specii de păsări (brumărița alpină, mierla gulerataă, eretele vânăt, șoimul călător, uliul porumbar, corbul, pietrarul, brumărița de pădure), în jur de 90 de specii de licheni și o multitudine de viețuitoare din categoria vertebratelor și nevertebratelor (vipera, șopârla cenușie, salamandra, năpârca, șarpele de alun, cocoșul de munte, liliacul bicolor, mistrețul, cerbul, căprioara).
Un parc natural format în mare măsură din munți de origine vulcanică poate reprezenta o curiozitate, o raritate. De aceea, în România, Parcul Național Călimani are statut de arie protejată de interes național. De aproape 40 de ani, această zonă superbă reprezintă unul din căminele biodiversității din țara noastră, un loc care adăpostește o sumedenie de miracole ale naturii. Pregătit să pătrundă între locațiile de frunte ale biodioversității europene și mondiale încă din anul 1976, când Centrul de Cercetări Biologice Cluj a propus formarea așezământului, Parcul Național Călimani s-a transformat, încet-încet, într-un ecosistem minunat, plin de viață.
Amatorii de drumeții montane vor descoperi forme de relief interesante, cum ar fi Pietrosul Călimanului (2.100 m), Muntele Răchitiș (2.021 m), Muntele Harghita (1.800 m), Muntele Lucaciu (1.778 m), Muntele Gurghiu (1.776 m), Muntele 12 Apostoli (1.760 m) sau Muntele Ciomatu (1.301 m). Parcul Național Călimani este recunoscut și pentru faptul că în aria sa protejată se află cel mai mare crater vulcanic din România, cu un diametru de circa 12 kilometri. Legendele locului spun că pe vremuri Călimanul era muntele ascuns al vechilor daci, sau că aici se pot găsi comori ale haiducului Pintea. Documentele istorice confirmă că masivul Căliman a fost martor al luptelor duse pentru stabilirea graniţei între Moldova, Bucovina şi Transilvania.
Traseele montane ale parcului abundă de ecosisteme felurite, de la păduri de fag și molid până la câmpii joase sau înalte. Întins pe o suprafață imensă, Parcul Național Călimani reprezintă un ținut magic, o zonă de protecție pentru animalele sălbatice și pentru sute de specii de plante, dar și formațiuni de stânci care ne vorbesc despre atmosfera mitologică a începuturilor de lume. Dacă doriți să simțiți ce înseamnă viața,în mijlocul naturii, vizitați Parcul Național Călimani, un loc perfect pentru recreere și mișcare, într-un mediu natural de o frumusețe uimitoare.