În frumosul ținut al Argeșului, între localitatea Curtea de Argeș și Barajul Vidraru se află Cetatea Poenari, unul din cele mai interesante și misterioase locuri din țara noastră. Ridicată pe vârful Muntelui Cetăţuia, într-un cadru natural ce aduce cu o redută greu accesibilă, cetatea a primit numele după satul Poenari, aflat la circa 6 km depărtare, deși satul cel mai apropiat este Căpăţâneni, aflat la doar 2 km de cetate. Localnicii spun că Poenari este o localitate mai veche, acesta fiind probabil motivul pentru care cetatea a primit numele ei.
Construită în secolul al XIV-lea, pe vremea lui Negru Vodă, şi având în prima etapă doar un turn, Cetatea Poenari a fost extinsă în vremea domnitorului Vlad Ţepeş. A devenit chiar reşedinţa sa secundară, după cea de la Târgoviște, fiind gândită ca o fortăreaţă împotriva oștilor Imperiului Otoman. Una din legendele țesute în jurul acestui loc ne spune că Vlad Ţepeş, fiind urmărit de turci, a scăpat de aceștia refugiindu-se în Cetatea Poenari, după ce a încercat să-și deruteze urmăritorii, potcovind caii invers, cu faţa potcoavelor prinsă în spate.
Odată ce domnitorul Vlad Țepeș a descoperit acest loc, a decis că un amplasament atât de bun trebuie folosit mai bine, astfel încât mai adaugă patru turnuri, unite prin ziduri solide de cărămidă, transformând cetatea într-un avanpost în fața năvălitorilor. Poveștile care îl descriu pe Vlad Țepeș ca fiind un conducător foarte dur sunt confirmate de documentele vremii, care ne spun că domnitorul, aflând despre un complot pus la cale de boieri pentru a-l înlătura de la putere, i-a pedepsit pe aceștia, silindu-i să lucreze la ridicarea cetății, cot la cot cu muncitorii.
Accesul către zidurile cetății poate fi considerat o probă de rezistență, pentru că nu este la îndemâna oricui să escaladeze cele 1.480 de trepte zidite în inima dealului. Dar este un parcurs plăcut, răcoros, lumina abia reușind să pătrundă printre ramurile copacilor. Astfel, la o altitudine de 850 metri, s-a ridicat o cetate unică, numită și „cuibul de vulturi al vitejilor”, un edificiu care era considerat parte a unui lanţ de fortificaţii ce apărau hotarul nordic al Ţării Româneşti.
Când ajungeți în cetate, veți înțelege că legendele legate de asprimea domnitorului Vlad Țepeș se confirmă, pentru că veți vedea mai întâi doi oșteni turci trași în țeapă, pedeasa preferată a domnitorului pentru cei care încălcau legea. Mai puteți vedea și o ghilotină, o spânzurătoare și un butuc pe care este lăsat, într-un mod cât se poate de sugestiv, un topor. Dar puteți trece de aceste imagini oarecum macabre și vă puteți delecta cu peisajele superbe care vi se oferă către Transfăgărășan și Cheile Argeșului, Vizitați aceste locuri minunate și urcați și la cetatea Poenari, cea care l-a inspirat pe celebrul Jules Verne să scrie romanul „Castelul din Carpați”.