Spre deosebire de alte masive montane, Munții Godeanu sunt destul de puțin tranzitați de către turiștii străini. Acest fapt este din cauza marcajelor turistice puține, dar și a lipsei cabanelor montane și a refugiilor.
În cazul în care decizi să vizitezi masivul Godeanu, garantat vei rămâne impresionat de acești munți care se află la interseția a trei regiuni: Banat, Oltenia, Transilvania.
Caracteristice pentru Munţii Godeanu sunt suprafeţele netede (care se substituie vârfurilor ascuţite), dar şi circurile glaciare, care se află de o parte și alta a culmii principale.
Vârful Gugu sau muntele Gugu este, cu cei 2.291 m ai săi, cel mai înalt vârf al masivului Godeanu, situat între munții Țarcu la vest, munții Retezat la nord și est și munții Cernei la sud și sud-vest.
În cadrul acestui masiv, Gugu este foarte izolat, fiind accesibil doar pe creastă, dinspre Vârful Godeanu sau pe una din văile râului Lăpușnicul Mare. Pentru a ajunge pe Vârful Gugu, una dintre rute pornește de la Câmpușel, de sub vârful Retezatul Mic, apoi se urcă panta spre Șaua Paltinul. Se continuă traseul către Vârful Paltinul, de aici către Platoul Borăscu și se ajunge pe Vârful Gugu. Acesta este cel mai ascuns vârf din Carpați, fiind situat la o distanță apreciabilă de orice infrastructură.
Un alt lucru interesant despre acest vârf că este singurul munte de peste 2.000 de m din România care prezintă în vârf o peșteră accesibilă, săpată de oameni, Peștera Gugului, situată la altitudinea de 2110 m.
Legendele spun despre Muntele Gugu că acesta ar fi fost unul din munții sacri ai dacilor. După spusele lui Dio Casius, aceasta era peștera lui Deceneu. Legenda spune că preotul, văzând situația cu care se confrunta Burebista în timpul încercarilor de reunificare a Daciei, s-a retras într-o peșteră, în vârf de munte, unde a stat și a meditat timp de trei ani. După această perioadă, a revenit la Burebista și i-a dat mai multe sfaturi. Un exemplu ar fi stârpirea viței de vie, considerată de către Deceneu pricina tuturor relelor din viața dacilor.
„Zeul e adorat pe munţii înalţi… acolo sus, pierdut de lume, şi cercetat numai de rege, ca să-i afle sfatul la caz de primejdie şi necazuri, stă marele preot. Templul şi locuinţa lui e acolo într-o peşteră. Marele preot nu se coboară decât rar de tot în lumea oamenilor, când are a da vreo poruncă pentru curăţirea de păcate… De-abia odată la patru ani naţiunea aduce zeului… jertfa cea mai înaltă: un om căruia i se ia viaţa de carne, spre a i se dărui cea de spirit, întru marea misiune de a purta sus în cer dorinţele şi rugăciunile naţiunii…”, afirma Vasile Pârvan în scrierile sale din perioada 1926-1928.
O altă legendă a muntelui Gugu se leagă de mitul Hecatonheirilor. Potrivit legendei, munții Poiana-Ruscă și munții Șureanu ar fi ”mormintele” lui Briareus (Aigaion) și Cottus, doi monștri cu 50 de capete și 100 de brațe identificate cu vârfurile munților. Potrivit mitologiei, fratele lor, Gyges (Gyes), care a luptat alături de Titani, este reprezentat prin cele trei masive muntoase: Godeanu-Retezat-Țarcu, potrivit emunte.ro.