Pasul Tihuța (sau Pasul Bârgău, cum mai este cunoscut) este o trecătoare situată în nordul Carpatilor Orientali, la o altitudine de 1200 metri, o punte de legătură între două din cele mai frumoase regiuni ale României, Transilvania și Moldova. Celor care străbat această trecătoare li se va deschide în față un peisaj superb, fiind înconjurați de crestele semețe ale munților Bârgău, Rodnei, Călimani și Suhard.
Dar Pasul Tihuța nu este renumit doar pentru peisajele sale încântătoare, ci și pentru gradul de dificultate foarte ridicat pe care îl implică traversarea lui, fiind una din cele mai solicitante trecători din munții Europei. Datorită altitudinii la care este situat, pasul Tihuta reprezintă o adevărată provocare chiar și pentru cei mai experimentați conducători auto, fiind considerată zona cu cea mai dificilă trecătoare rutieră.
De aceea, șoferilor care se încumetă să călătorească prin Pasul Tihuta le este de fiecare dată reamintit să fie foarte atenți. În special pe timp de iarnă drumul este foarte anevoios, trecătoarea devine un adevărat labirint alb pe o distanță deloc de neglijat, aproape 82 de kilometri. Adrenalina dată de dificultatea drumului este însă atenuată de frumusețea uluitoare a peisajelor ce par neatinse de mâna omului.
Peisajul montan din zonă ne duce cu gândul la imagini de poveste pe care le vedem în țări precum Austria, Elveția sau Germania, în timp ce veselia miilor de turiști curioși ne aduce aminte că suntem într-un loc unde amabilitatea și prietenia gazdelor garantează o vacanță de vis. Pasul Tihuța, locul aflat la granița dintre două străvechi ținuturi românești, este o vatră de liniște și pace, dar în același timp poate oferi un cadru vibrant și colorat.
Vechiul drum comercial din zonă a fost abandonat la începutul secolului XIX-lea, iar șoseaua care traversează astăzi pasul Tihuța a fost construită la inițiativa Consiliului de Război al Armatei Austro-Ungare, între anii 1812-1817. Mult mai târziu, în jurul anului 1969, drumul a fost betonat și asfaltat. Odată ajunși în zona Pasului Tihuța, puteți alege și trasee montane foarte atragătoare: Piatra Fântânele-Poiana Toader-Valea Izvorul Lung-Satul Mita, sau Vârful Piatra Fântânele-Vârful Obcioara-Vârful Zimbru.
Nu o să regretați dacă veți alege Pasul Tihuța ca destinație de vacanță. Datorită altitudinii la care este situată șoseaua ce străbate pasul, aerul este tare, puternic oxigenat, și veți fi înconjurați de munți semeți și pășuni de poveste, imaginile fiind completate de casele tradiționale ale localnicilor, într-un cadru natural idilic, în care timpul pare că s-a oprit în loc. Distanța relativ mică între trecătoare și obiective turistice din Transilvania și Moldova, alături de ospitalitatea localnicilor, sunt tot atâtea argumente în alegerea unui sejur în această zonă atât de frumoasă.