Lacul Sfânta Ana, aflat în apropierea stațiunii Tușnad, este singurul lac din România care s-a format într-un crater vulcanic. Lacul are o formă aproape circulară, în care diametrele maxime și minime sunt de 610 metri, respectiv 450 metri, iar oglinda lacului este la cota de 950 m, în timp ce culmea care formează marginea craterului se află la 130-340 metri mai sus. Lacul face parte dintr-o rezervaţie naturală, geologică, floristică şi faunistică şi este legat de Băile Tuşnad prin mai multe cărări sau poteci turistice.
Fiind aflat la aproape 1.000 de metri altitudine, lacul nu are izvoare, prin urmare îşi completează apele doar în urma precipitaţiilor, adâncimea sa maximă fiind de doar şapte metri, iar suprafața de 19,50 ha. Cu câteva mii de ani în urmă, în acest loc era un munte vulcanic. În ceea ce privește estimările legate de anul ultimei erupții, acestea sunt împărțite, specialiștii oscilând între 30.000 și 40.000 de ani în urmă. Ulterior, în craterul format în urma erupției, s-a acumulat apă din precipitaţii şi astfel a fost posibilă formarea lacului.
Lacul are şi câteva curiozități care au întreținut legendele țesute în jurul acestui loc. Nivelul apei nu creşte şi nu scade niciodată, deşi lacul nu are izvoare şi este alimentat, așa cum am mai spus, doar din apa de ploaie. De asemenea, localnicii pare-se că nu au nevoie de prognoze meteo pentru a ști cum va fi vremea. În muntele de lângă lac s-au format, de-a lungul timpului, două crăpături. Ei bine, oamenii locului spun că dacă aerul emanat de acestea este înțepător, atunci sigur va veni o furtună, iar dacă nu, este un semn clar că vremea va fi frumoasă.
Trecând peste superstițiile locale, fenomenul are o explicaţie ştiinţifică. În munte există încă o activitate post-vulcanică foarte sensibilă la schimbările din atmosferă. Când presiunea atmosferică scade, gazele, precum bioxidul de carbon şi sulful, urcă spre suprafaţă şi umplu fisurile cu un miros înţepător, fenomen asociat cu venirea ploilor. Lângă lac mai poate fi vizitată, la o altitudine de 940 metri, Capela Catolică ridicată în cinstea Sfintei Ana. Această locație, aflată într-o zonă superbă, cu aer curat și bogat în aerosoli, reprezintă un loc ideal pentru relaxarea și bucuria sufletească a turiștilor.
Apa limpede a lacului, Capela Catolică aflată pe mal, pădurile seculare de brad care se oglindesc în luciul apei, liniștea și sălbăticia zonei, toate acestea fac din Lacul Sfânta Ana o destinație turistică obligatorie pentru toți cei care vor să evadeze din aglomerările urbane pentru a simți aerul curat de munte și a face o baie la 950 metri altitudine. Petreceți o vacanță (sau măcar un weekend) în acest loc binecuvântat și veți rămâne cu amintiri de neuitat dintr-o zonă a României de o frumusețe uimitoare.