Știați că șapte din cele mai fascinante peșteri din lume se găsesc în România? Pe teritoriul țării noastre se găsesc peste 10.000 de peșteri, ceea ce ne plasează pe un foarte onorant loc doi într-un clasament al țărilor cu cele mai multe peșteri din Europa. Încă un indiciu clar că avem parte de multe minuni ale naturii pe meleagurile noastre, de locuri atât de frumoase, spectaculoase, unele care chiar te lasă fără suflare.
Una din cele mai interesante peșteri este Scărișoara, situată în munții Apuseni, în comuna Gârda de Sus, județul Alba, la o altitudine de 1165 metri deasupra nivelului mării, având 105 metri adâncime și 720 metri lungime. Prima atestare scrisă a existenței ghețarului apare într-un document prin care împărăteasa Maria Tereza autoriza ocolul silvic din comuna Scărișoara să taie lemne pentru repararea scărilor de acces la ghețar. Dar o dată clară referitoare la prima descoperire a peșterii Scărișoara nu există, experții oscilând între mențiunea făcută într-o carte în 1847 de către A. Szirtfi și primele informații științifice date de K. F. Peters în 1861, respectiv A. Schmidl în 1863.
Ce este foarte interesant, referitor la peștera Scărișoara, este faptul că în interiorul ei se află cel mai mare bloc de gheață (ghețar) subteran din lume. Mostrele de gheața prelevate din gheţarul peșterii Scărișoara oferă informaţii importante despre modificările climatice din ultimii 10.000 de ani. Iată că pe lângă importanța de ordin turistic a acestei minuni a naturii, peștera Scărișoara oferă și indicii prețioase din punct de vedete științitific, cercetătorii adunând numeroase informații, publicate ulterior în revistele de specialitate.
Intrarea în peșteră se face printr-un spectaculos puț cu diametrul de 50 metri, urmând o potecă îngustă, săpată în stâncă și câteva scări metalice prinse de pereții peșterii.
Odată intrați, turiştii ajung în Sala Mare, cu o lungime de 108 metri şi o lăţime de 78 de metri. Urmează celelalte săli, denumite Biserica (cu peste 100 stalagmite), Rezervaţia Mare, Galeria Coman şi Rezervaţia Mică. În dreapta intrării se află Rezervația Mică, la care se ajunge coborând 15 metri în spațiul dintre stâncă și gheață. În stânga se află Rezervația Mare, spre care se coboară 20 metri, apoi galeria continua într-un plan destul de abrupt. În ambele rezervații se văd stalagmitele de gheață, dintre care unele sunt permanente iar altele se topesc pe timpul verii, dar revin la forme asemănătoare în lunile de iarnă.
Atât pitorescul zonei în care se află peștera Scărișoara, cât și faptul că în interior se află cel mai mare ghețar subteran din lume, fac din acest loc un obiectiv turistic de neratat. Pereții de stâncă, formele uluitoare pe care formațiunile de gheață le dezvăluie, alături de apele turcuaz ale Izbucului Tăuz, toate creează impresia unei lumi de poveste, o creație minunată a naturii. Vizitați acest loc și veți trăi o aventură de neuitat, într-un cadru natural extrem de spectaculos.